2013.12.31.
13:43

Írta: belsokozles

30. adás: Szerb Jánosról

A Klubrádió zenés irodalmi műsorának harmincadik adása (2013. december 30.). Vendég: Györe Balázs és Tábor Ádám. Műsorvezető: Vári György. Szerkesztő: Pályi Márk.

Év végi utolsó adásunkban ismét az emlékezésé volt a terep, amely egyúttal különleges irodalmi csemegét is szolgáltatott hallgatóinknak. Szerb Jánosra emlékeztünk, aki kiváló orientalista volt - emellett azonban költő is. Ám hogy milyen költő, s költőnek nevezhető-e egyáltalán, az adásban vitattuk meg a kortárs magyar irodalom két meghatározó személyiségével, akik mindketten Szerb fiatalkori ismerősei, barátai voltak. Szerb János huszonöt éve lett öngyilkos Bécsben, hagyatékából Petri György állított össze kötetet. Gyermek- és fiatalkorát alapvetően meghatározta, hogy anyja munkaszolgálatban meggyilkolt férje, Szerb Antal nevét viselte, az ő könyvei között nevelkedett. Vajon mire emlékezünk? - ezt a kérdést jártuk körbe az adásban. Csak a kiteljesedett életmű válhat emlékezetessé, vagy éppen olyan tanulságos emlékezni az életmű lehetetlenségére, akadályozottságára, kiforrhatatlanságára is? Az adás során Györe Balázs fölolvasott Szerb János költeményeiből, valamint saját, vele kapcsolatos emlékirataiból is, a Mindenki keresse a saját halálát című könyvéből. A műsorban emellett a korszakhoz és Szerb Jánoshoz kapcsolódó zenéket hallgathattunk meg, így elhangzottak a Trabant, a The Rolling Stones, valamint a Led Zeppelin együttesek számai. Óévbúcsúztatóként pedig az adás végén lejátszottuk műsorunk főcímdalát, amelynek az elejét az adások során sokan megismerhették, a Chakra Hacker Lotto Rozali című számának egésze mégis ismeretlen a legtöbb hallgató számára.

Szólj hozzá!

Címkék: zene vers buddhizmus irodalom szerb trabant tibet petri sziv szerb antal led zeppelin szabo lajos rolling stones kolto the rolling stones petri gyorgy hamvas bela utas es holdvilag vari gyorgy chakra hacker szerb janos gyore balazs tabor adam tabor bela osvat erno balint endre balint istvan balint klara tibetologia mindenki keresse a sajat halalat ulpius-haz ulpius tamas szerb jancsi lotto rozali ha megszolalnek emlekezes egy kulonos nyar-ejszakara jarkalj csak guzsbakotott szerb janos 1975. maj. 31-en egyetem ter hajnali 1/2 5 whole lotta love

A bejegyzés trackback címe:

https://belsokozles.blog.hu/api/trackback/id/tr315718839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása