2017.06.26.
21:00

Írta: belsokozles

150. adás: Kornis Mihály Gáli József prózáját olvassa

A Klubrádió zenés irodalmi műsorának százötvenedik adása (2017. június 26.). Műsorvezető: Marton Éva. Közreműködik: Váradi Júlia. Szerkesztő: Pályi Márk.

Fulladj meg, bassza meg!” – kiáltja dühében Gáli József elbeszélője unokatestvérére 1943 nyarán. Majd így folytatja: – „Ez meg is történt a következő nyáron. Gázban, június 29-én, Péter-Pálkor, a kivagonírozásunk napján. Ehhez az évfordulóhoz közel emlékezünk Gáli Józsefre Kornis Mihály fölolvasásával. A méltatlanul elfeledett Gáli kötetét hamarosan újra kiadja a Kalligram Kiadó, amelyben korábban már megjelent prózái mellett könyv alakban eddig soha nem olvasható drámái is szerepelni fognak, köztük a történelmi jelentőségű, az 1956-os forradalmat kirobbantó Szabadsághegy is. A mai fölolvasás a koncentrációs tábor mellett érinti szerzője gyerekkorát, Auschwitz előzményeit, valamint az 1945 utáni újrakezdés lehetőségeit is. A sztálini rendszer viszontagságai és az 56 utáni megtorlás virágnyelven szerepelnek a szövegekben, amelyek még a Kádár-rendszerben születtek, Gáli József 1981-es halála előtt. A novellákban kellemetlen modorú nyurgaként említett szereplő pedig nem más, mint a Tűzoltó utcai felkelőcsoport 1958-ban kivégzett legendás parancsnoka, Angyal István.

Szólj hozzá!

Címkék: novella irodalom kornis soa auschwitz emlekezes iro kisproza gali proza szepirodalom elbeszeles marton eva gali jozsef gali joska szunyogok es nemeskocsagok angyal istvan varadi julia kornis mihaly szepiro szepproza rovidproza felolvasas farkaskutyak

A bejegyzés trackback címe:

https://belsokozles.blog.hu/api/trackback/id/tr1712607103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása